Saturday, May 21, 2011

Gulai ikan.(Pak Jamil ) ori dari Penang




hari ni gulai ikan penang style... resepi <


Bahan-bahan
minyak masak 5 camca besar

Bahan A
bawang merah 4 biji
bawang putih 2 biji

Bahan B

rempah kari ikan bungkus kecik

serbuk cili 2 camcam kecik
air 2 camcar besar
[campoq dua bahan nie jadikan pes]


Bahan C

santan Rm1.00 +air 600ml
Air asam 1 camca teh (pes adabi senang)


Bahan D
ikan 3-4 ekor sederhana besar (ikan termenung borek)

Bahan E
Bendi 2-3 biji
Tomato
Daun kesum
Cabai melaka (cili api)

* garam secukup rasa...


cara nk masak ...
panaskan minyak, kemudian masukan bawang merah n putih yang dihiris , agak kekuningan dan naik bau masukan bahan A [pes kari + serbuk cili ], agak2 rempah dah masak n naik bau masukan Bahan C [santan] dan asam jawa, bila mendidih masukan ikan dan tutup periuk.

Biarkan mereneh dalam dalam 10 minit dan ikan pun masak, hangpa boleh la masukan bahan E tadi, biarkan dalam 2 minit dan tutup api dapur...

lepas tue apa lagik..sediakan nasi n kaut la gulai boh dalam pinggan .... heheh




No comments: