Thursday, December 27, 2012

Daging masak hitam berempah

Asslammulaikum...
Hujung-hujung tahun baru nk upload pic masakan yang dah dibuat...sebab sekarang tengah busy dengan hobi baru ..MENJAHIT..heheh...

okies kali nie saya nk kongsi daging masak itam berempah..resepi asal dari my hubby ...nie yang sempat saya snap...
Resepi nie mudah jer..

Daging agak2 la dalam 200-300 gram
Rempah kari daging Babas 1 paket
Bawang merah 5 ulas,
Bawang putih 3 ulas
halia 1-2cm.
Kicap manis 3 camcam besar
Minyak untuk menumis.
Cili pes kering 1-3 camcam besar. (ikut kepedasan sendiri)
(Step 1)
1. Daging potong nipis ..senang sikit nk cepat masak..
2. bawang merah+ bawang putih + potong dan tumbuk bagi sedikit hancur.
3. Bancuh serbuk kari bagi jadi pes.
(Step 2)
Panaskan minyak agak untuk menumis (3-4 sudu besar)
tumiskan bawang merah+putih + halia
Masukan pes cili kering dan kacau sehingga naik minyak
Kemudian, masukan pes kari tadi dan kacau sehingga rempah tadi nampak sebati dan naik bau .
Masukan daging dan tutup sekejap...dalam 10 minit .
Kemudian kacau dan sehingga nampak berpalut dan berasingan minyak dan rasalah daging dah ok ker belum..
kalu belum kecilkan api dan masak ..leh campur air sedikit jika daging tue kering tapi sewaktu masa mula2 daging dimasukan ,,yer..lepas dari step tue dah x sedap kalu baru masukan air...
biler siap..leh la hidang dengan nasi putih panas2....selamat mencuba

No comments: