okies yang nie rasa lemak n manis ....ramai dah pernah makan kan..cuma saya buat kali nie x pakai langsung pewarna tiruan..asli semuanya....okies...
Bahan-bahannya:
Santan 200ml (pekat)
Gula 1 1/2 cawan
Serbuk agar2 sepeket
Daun Pandan
Garam secukup rasa.
(minimum penggunaan air ialah 2.5liter (termasuk santan/air daun pandan)
(Step 1)
Blender daun pandan bersama satu gelas air dan tapis.
Larutkan serbuk agar .
(Step 2)
Sediakan periuk didih 1.5 lter .
Santan 200ml (pekat)
Gula 1 1/2 cawan
Serbuk agar2 sepeket
Daun Pandan
Garam secukup rasa.
(minimum penggunaan air ialah 2.5liter (termasuk santan/air daun pandan)
(Step 1)
Blender daun pandan bersama satu gelas air dan tapis.
Larutkan serbuk agar .
(Step 2)
Sediakan periuk didih 1.5 lter .
Masukan larutan agar-agar tadi kacau sehingga larut keseluruhannya.
Masukan air daun pandan yang telah ditapis.
Masukan gula (ikutlah nk manis ker atau sederhana manis ..cuba rasa dulu)
Matikan api, dan tuang agar2 nie kedalam bekasnya.
Matikan api, dan tuang agar2 nie kedalam bekasnya.
(step 2)
Masukan santan + dan 200ml air
Sentiasa kacau sehingga mendidih (jgn ditinggalkan di atas api kerana akan berketul kepala santan tue)
masukan garam (ikut rasa, nk bagi lemak2 jer)
matikan api dan tuang larutan santan tadi kedalam agar2 .
Masukan santan + dan 200ml air
Sentiasa kacau sehingga mendidih (jgn ditinggalkan di atas api kerana akan berketul kepala santan tue)
masukan garam (ikut rasa, nk bagi lemak2 jer)
matikan api dan tuang larutan santan tadi kedalam agar2 .
Biarkan sejuk.
Dah keras..sedia untuk dihidang..;)
No comments:
Post a Comment