hari ni gulai ikan penang style... resepi <
Bahan-bahan
minyak masak 5 camca besar
Bahan A
bawang merah 4 biji
bawang putih 2 biji
Bahan B
minyak masak 5 camca besar
Bahan A
bawang merah 4 biji
bawang putih 2 biji
Bahan B
rempah kari ikan bungkus kecik
serbuk cili 2 camcam kecik
air 2 camcar besar
[campoq dua bahan nie jadikan pes]
air 2 camcar besar
[campoq dua bahan nie jadikan pes]
Bahan C
santan Rm1.00 +air 600ml
Air asam 1 camca teh (pes adabi senang)
Air asam 1 camca teh (pes adabi senang)
Bahan D
ikan 3-4 ekor sederhana besar (ikan termenung borek)
Bahan E
Bendi 2-3 biji
Tomato
Daun kesum
Cabai melaka (cili api)
ikan 3-4 ekor sederhana besar (ikan termenung borek)
Bahan E
Bendi 2-3 biji
Tomato
Daun kesum
Cabai melaka (cili api)
* garam secukup rasa...
cara nk masak ...
panaskan minyak, kemudian masukan bawang merah n putih yang dihiris , agak kekuningan dan naik bau masukan bahan A [pes kari + serbuk cili ], agak2 rempah dah masak n naik bau masukan Bahan C [santan] dan asam jawa, bila mendidih masukan ikan dan tutup periuk.
panaskan minyak, kemudian masukan bawang merah n putih yang dihiris , agak kekuningan dan naik bau masukan bahan A [pes kari + serbuk cili ], agak2 rempah dah masak n naik bau masukan Bahan C [santan] dan asam jawa, bila mendidih masukan ikan dan tutup periuk.
Biarkan mereneh dalam dalam 10 minit dan ikan pun masak, hangpa boleh la masukan bahan E tadi, biarkan dalam 2 minit dan tutup api dapur...
lepas tue apa lagik..sediakan nasi n kaut la gulai boh dalam pinggan .... heheh
No comments:
Post a Comment